top of page

OPEN BRIEF@vrtnws

door de leden van Hyster-xDit kan beter, @vrtnws, VEEL beter:Op VRT verscheen vanmorgen onder de titel “Vandaag is het Internationale Vrouwendag” een grote foto van…


vier mannen met het onderschrift ‘Welke vrouwen inspireren deze bekende mannen?’Na vele kritische reacties, onder meer vanuit Hyster-X, via klachtenbrieven en op sociale media, werd het beeld in allerijl veranderd naar een foto van de vier vrouwen in kwestie.
De redenen die VRT voor deze keuze aanhaalt:


“De redactie is autonoom in de keuze van onderwerpen en de manier waarop die onderwerpen worden uitgewerkt. Maar we begrijpen uiteraard de gevoeligheden bij mediagebruikers. De redactie was alvast bereid om de foto en titel boven het artikel aan te passen naar de inspirerende vrouwen over wie het artikel gaat.”


Dit is niet genoeg.


Alhoewel het ons enigszins verblijdt dat VRT de reacties op het misplaatste artikel niet kon negeren, staan we versteld van de aanpak van VRT. Een aanpak die de vrouw opnieuw kadert in functie van de noden en successen van de man. De manier waarop er met het onderwerp wordt omgegaan, blijft dezelfde. Het gaat hier niet over 'gevoeligheden van mediagebruikers'. Het gaat hier over de weerspiegeling van een veranderende en veranderde samenleving, waarbij vrouwen niet langer tot inspiratie van 'bekende' mannen dienen.Het gaat hier over de weerspiegeling van een veranderende en veranderde samenleving, waarbij vrouwen niet langer tot inspiratie van 'bekende' mannen dienen.


Uit alle insteken die de VRT kon bedenken voor deze Internationale Vrouwendag, wordt deze gekozen. Ondertussen gaat de onderdrukking van de helft van de wereldbevolking gewoon door: uitsluiting van onderwijs, geweld, structurele discriminatie en ga zo maar door.


Wij raden de VRT-redactie aan om op zoek te gaan naar stemmen die hierover wel nagedacht hebben en een antwoord kunnen bieden op de vervallen en belegen visie van een achterhaald patriarchaat.


Dank @vrtnws


groeten,

Hyster-xComments


bottom of page